Tips bij het schrijven van een overtuigende review

2 september 2022
betrouwbare review

Wanneer een potentiële klant betrouwbare en goede reviews over een product leest, dan is deze persoon eerder geneigd om dit product af te nemen. Men heeft namelijk meer vertrouwen in producten waar andere mensen ook enthousiast over zijn. Dit heeft te maken met sociale bewijskracht, een van de zeven principes van Cialdini. Goede reviews zijn dan ook erg belangrijk voor een bedrijf.

Wil jij graag iemand in je vrienden- of familiekring helpen met zijn bedrijf door een goede review te schrijven voor zijn/haar aangeboden product of dienst? Dan hebben we een aantal tips voor je om deze review zo goed en overtuigend mogelijk over te laten komen.

Schets een bepaalde situatie

Mensen zijn eerder geneigd om een product of dienst af te nemen wanneer zij zich herkennen in een bepaalde (probleem)situatie en zien wat voor voordelen het product of de dienst kan opleveren in deze situatie. Biedt het bedrijf waarvoor jij een review wilt schrijven bijvoorbeeld Spaanse lessen aan? Vertel dan hoe deze Spaanse lessen jou hebben geholpen toen je een half jaar geleden in Spanje ging wonen. In het begin had je bijvoorbeeld nog moeite met boodschappen doen, de weg vragen, een dokter vertellen van welke symptomen je last had enzovoorts. Dankzij de lessen Spaans gaan dit soort dingen jou inmiddels een stuk gemakkelijker af en kun jij zelfverzekerd een Spanjaard aanspreken.

Een ander voorbeeld. Kost het jou altijd veel moeite om met je zware stofzuiger met lange slang de trap op en af te gaan, waardoor je het stofzuigen eigenlijk te vaak uitstelt? Schets dit beeld dan in je review en leg vervolgens uit hoe de steelstofzuiger jouw leven vele malen makkelijker heeft gemaakt. Tegenwoordig hoef jij alleen nog maar even je lichte steelzuiger erbij te pakken en jij loopt met gemak de trap of en af. Jouw huis is binnen de kortste keren schoon, zonder gedoe van kabels heen en weer slepen. De lezer van de review zal zich gelijk herkennen in jouw situatie en wordt verleid om de steelstofzuiger aan te schaffen.

Onderbouw je mening

Reviews worden door potentiële klanten gebruikt om te bepalen of ze het product of de dienst willen afnemen. Zij zoeken naar bepaalde sterke en zwakke punten van het product om bepaalde producten te vergelijken en te bepalen welk product het beste past bij hen situatie. Het is daarom erg belangrijk dat je in je review niet alleen zet dat je supertevreden bent bijvoorbeeld, maar ook waarom je supertevreden bent. Wat maakt dit product zo speciaal? Wat onderscheidt het van al die andere soortgelijke producten? Door een goede onderbouwing blaas je je review veel meer kracht in.

Gebruik correct taalgebruik

Je review wordt ook krachtiger en geloofwaardiger als je professioneel en correct taalgebruik gebruikt. Neutrale lezers (en sowieso ook de taalnazi’s) zijn eerder geneigd om geloof te hechten aan een review met perfect en beschaafd Nederlands dan een review die vol staat met spelfouten of extreme uitlatingen zonder goede onderbouwing. Mensen die een beschaafde, foutloze review schrijven, worden eerder als een slimme en betrouwbare bron gezien. Dubbelcheck dus altijd even of er geen dt-fouten, grove woorden of kleine foutjes in jouw review staan, voordat je deze gaat plaatsen.

Lees ook:  Waarom bedrijfsreviews belangrijk zijn

Speel in op schaarste

Mensen zijn eerder geneigd om een product of dienst aan te schaffen wanneer ze merken dat er een bepaalde schaarste rondom deze dienst of dit product heerst. Want daar waar (nog) maar weinig van is, daar willen we graag wat van hebben. Laat in je review dus merken dat de lezer er op tijd bij moet zijn om de aankoop te voltooien. Schrijf bijvoorbeeld iets in de trant van:

“Door deze superhandige en trendy stijltang kan ik mijn haar nu binnen slechts 10 minuten krullen. Dit geeft mij een half uur langer om in bed te liggen ’s ochtends. Zo fijn! Ik heb mijn beste vriendinnen ook gelijk eentje gekocht, aangezien ik zag dat er nog maar een beperkt aanbod is.”

We hopen je met deze blog voldoende tips en inspiratie te hebben gegeven voor het schrijven van een goede review. Blijf wel altijd dicht bij jezelf en overdrijf niet te veel. Dit zal juist averechts werken op mensen. Voor meer inspiratie en voorbeelden van reviews kun je kijken op onze Review-pagina.

Meer van dit soort blogs lezen? Bekijk dan ook zeker onze blog over dé checklist voor een stressvrije verhuizing.

Over Review Pagina

Review-pagina.nl is een website gemaakt om verschillende bedrijven te reviewen. Uit vrijwel alle sectoren doen wij bedrijven reviewen en een eerlijke mening geven. Deze bestaat uit het geven van een beoordeling voor de bestelling/dienstverlening, service en de algemene tevredenheid! Uiteindelijk sluiten wij deze bedrijfsreviews af met een oordeel gebaseerd op een aantal sterren, waarbij vijf sterren het maximum is.